top of page

Dans

De dans die ik heb uitgekozen is het Romantisch ballet. Het is een fragment uit de (kerst)show “de Notenkraker’

 

Ontstaan van de Dans:

  1. Het romantische ballet komt oorspronkelijk uit de 18e eeuw maar werd in de tweede helft van de 19e eeuw gepopulariseerd.

  2. De originele functie van ballet was om mensen van adel te vermaken met een dans en theatervorm.

  3. Romantisch ballet is een iets andere vorm van het “originele” klassieke ballet. Toen de vernieuwde versie van ballet naar voren kwam was dat tijden de renaissance. Iedereen was toen erg geïnspireerd door kunst. Vroeger bevatte het ballet komische aspecten en was het vaak gecentreerd rondom een politieke gebeurtenis.

 

Over het gekozen fragment:

  1. Er wordt gedanst door Lauren Cuthbertson

  2. Er wordt heel elegant, luchtig en moeiteloos gedanst.

  3. Dit fragment is een solodans maar deze voorstelling in het geheel heeft verschillende duetten, groepsdansen en solodansen.

  4. Er is een persoon die danst dus er is niet zo zeer sprake van een wisselwerking of een synchroon dans. De ballerina danst wel heel goed en netjes met de muziek mee.

  5. De dans is heel erg formeel. De mensen die ballet dansen, en al helemaal op zo’n hoog niveau, dansen al sinds dat ze soms wel 1 jaar zijn. Het kost super veel moeite en jaren van training om op zo’n manier te kunnen dansen.

 

De vorm van de dans:

  1. De dans is erg mooi en elegant. In ballet zijn er veel bepaalde bewegingen die een naam hebben. Deze bewegingen kan je met elkaar combineren en achter elkaar zetten zodat je een dans/choreografie op die manier creëert. Daarom zijn er zeker danspatronen herkenbaar.

  2. Het lichaam beweegt zich erg soepel, in de handen en de benen. Maar tegelijkertijd ook heel statisch. In de romp, nek, schouders en de onderkant van het lichaam. Er komen ook een aantal sprongen voor in de dans.

  3. De dan is tegelijkertijd explosief maar ook klein. De bewegingen zijn zeker wild en groot maar ze worden op een heel gecontroleerde manier uitgevoerd zodat ze niet heel snel en in your face gebeuren.

  4. De ruimte wordt goed gebruikt. De ballerina staat op het podium en beweegt door middel van sprongen en kleine trippeltjes over het podium.

 

De muziek:

  1. De muziek uit dit fragment is erg bekend. Het is klassieke muziek. Er wordt volgens mij alleen violen en een piano gebruikt. De klankkleur van de muziek is erg koud. Het ritme is de hele tijd hetzelfde. De klanksterkte begint eerst zacht en bouwt daarna op.

  2. De muziek is direct verbonden aan de dans. Ze danst op het tempo van de muziek en de muziek is een stuk wat is gecomponeerd voor deze voorstelling

Het verhaal van de Notenkraker is een kerstverhaal. Het is een sprookje. Het speelt zich af in een stadje in Duitsland in het begin van de 19e eeuw. De hoofdrolspeelster is Clara. Op kerstavond krijgt ze een notenkrakerpop die tot leven komt. Clara komt eerst terecht in een gevecht tussen muizen onder leiding van de Muizenkoning tegen de peperkoekmannetjes en de tinnensoldaatjes onder leiding van de Notenkraker. Na het winnen van het gevecht door de Notenkraker, verandert hij in een knappe prins en neemt hij Clara mee naar het bos. De Notenkraken neemt Clara mee op een magische reis door allemaal landen. Als Clara wakker wordt blijkt het dat ze het allemaal heeft gedroomd.

 

Het verhaal van Sleeping beauty is ook een sprookje. In het Nederland heet het vaak Doornroosje. Een koning en koningin hebben alle feeën uitgenodigd om als peetmoeders bij de doop van hun dochter te zijn. Allen de fee Carabosse is niet uitgenodigd want niemand heeft haar de afgelopen 50 jaar gezien. Terwijl alle feeën hun geschenken zoals ‘wijsheid’ en ‘schoonheid’ overhandigen, duikt de fee Carabosse heel beledigd op en vervloekt Aurora. Ze vervloekt dat Aurora zich op een dak prikt aan een Spinnenwiel en dood gaat. Gelukkig heeft de laatste fee nog haar wens niet gezegd en wens dat de prinses niet dood gaat maar honderd jaar slaapt. Alleen de kus van een prins kan haar wakker maken.

 

Het verhaal van de Notenkraker is dus in een heel ander thema, het heet met Kerst te maken. En Doornroosje gaat meer over de liefde.

 

Het fragment van de Notenkraker wat ik heb uitgekozen is een solodans. Het fragment van Doornroosje wat ik heb uitgekozen is meer een groepsdans. Ik zou het wel een danspaar noemen want ze dans telkens met maar een andere persoon tegelijkertijd maar in totaal zijn het wel meerdere personen. Daarom noem ik het een groepsdans.

 

In beide dansen kon ik de speciale rol van de choreograaf niet vinden. Volgens mij zijn dit twee stukken die allebei een specifieke choreografie hebben die vaak hetzelfde is en niet vaak wordt verandert. De rol van de choreograaf is in beide stukken om de dans te leren aan de ballerina’s en dan te zorgen dat het feilloos eruit ziet en super precies.

 

Stap 3:

Bij beide fragmenten past de functie theaterdans het beste erbij. De functie is om een verhaal te vertellen en het publiek te vermaken met een mooie show.

bottom of page